Oogst 2019

Het oogstseizoen brengt dit jaar prachtige dagen op bijzondere plekken. Met een grote groep vrijwilligers oogsten we langs de Vecht, de Kromme Rijn, de Rijn, de Linge en de Waal..langs de Nederlandse rivieren vind je de beste gronden voor boomgaarden. En dat is waar de oude hoogstamboomgaarden nog te vinden zijn waar wij oogsten om ze in stand te houden. 


Tientallen oude appelsoorten vinden hun weg in onze cider dit jaar, met namen als Groninger Kroon, Schone van Boskoop, Notarisappel en Sterappel. Je vind ze niet in de supermarkt, die appels worden geteeld op frisheid, ziekteresistentie en bewaartijd. De oude appelrassen die wij vinden werden geteeld op smaak, verschillende oogstmomenten, en divers gebruik (koken, bakken, drogen, eten, moes, inmaken). Fascinerend en de combinatie aan appelrassen én wilde gisten in de onbespoten boomgaarden levert ons de complexe cider die we kunnen maken. 
We oogsten nog tot begin oktober, en gaan dan eind oktober t/m half november de appels uitpersen tot sap. Dit vergisten we gedurende de gehele winter. Mocht je het persen mee willen maken, kun je je hiernaast opgeven. We nodigen je dan uit voor de persdagen!

 

Alles in de flessen

Onze cider van 2018 is voor een groot deel gebotteld. Rond pasen zijn onze ciders klaar met de vergisting, maar we laten ze nog rijpen totdat ze de malolactische vergisting doorgaan, wat ze nog ronder van smaak maakt. In juni bottelen we alles. Dit jaar voor het eerst, omdat we fors meer cider maken, ook met meer blenden. Elke tank levert namelijk een ander resultaat. Door sommige samen te voegen in een precieze verhouding, profiteert de gehuwde cider van het beste van beide werelden: een goede geur en goede smaak, een betere balans in de zuren etc. 
Voor ons betekent het veel proeven, experimenteren en filosoferen hoe we kunnen doorbouwen op wat we hebben. Sommige ciders laten we namelijk nog narijpen op onze houten vaten, of zullen we macereren op ander fruit om nog een extra laag aan smaak toe te voegen. Je snapt wel, we leven ons redelijk uit en worden extreem gelukkig als we weer een mooi product hebben gemaakt en gebotteld hebben. 

 

Omdat vorig jaar onze wild vergiste ciders zo goed gelukt waren, hebben we dit jaar bijna de helft van onze productie wild vergist. Hierbij grijpen we niet in, voegen geen gist toe, en laten de gisten die in de boomgaard leven hun werk doen. Het levert een product op dat 100% de smaak van die boomgaard uitdrukt. 
Dit is zó gaaf. Elke boomgaard is uniek en alle wilde ciders zijn zeer verrassend en krachtig van geur en smaak. 

De zomer is voor ons natuurlijk ook een tijd van verkopen: cider is een heerlijke lichte drank, gekoeld te drinken. En daarom perfect voor de zomer. We liggen in heel wat winkels inmiddels (zie de homepage) en staan dit jaar ook weer op een paar markten en festivals (volg ons op facebook om op de hoogte te blijven hiervan). Het bier & cider festival in Utrecht was een mooi voorbeeld, waar we zeer veel heel positieve feedback kregen op onze producten. Een mooie aanmoediging om door te zetten en alles te verkopen, zodat je het kunt kopen waar je wil!

De oogst zit er op, we maken cider!

Het was een stralend zonnige dag maar berekoud. 4 graden gaf de thermometer in de auto aan. Een week geleden was het nog boven de 20 graden in Nederland.

Ik reed over de oprijlaan en de zon scheen prachtig door de bomen met hun herfstbladeren, parkeerde op de deze zomer aangelegde parkeerplaats en opende de achterklep om mijn laarzen te pakken. Ze voelden steeds vertrouwder.

In het vroege ochtendlicht waren de opgehangen lampjes aan het lichtsnoer een sfeervolle begeleiding langs het kastanjelaantje. Toen ik de hoek om sloeg en onze prachtige schuurtjes zag liggen wist ik weer waarom ik hier mijn bedrijf heen had gebracht. Meer idyllisch krijg je het niet voor een bedrijf dat mensen en natuur weer meer samen wil brengen.

Teun arriveerde kort na mij. We zouden deze dag de nieuwe pers voor het eerst gebruiken, die we met veel moeite de schuur in hadden verhuisd. 2 m lang, 1,5 m hoog en 300 kg zwaar, was het een flinke kluif geweest, maar we hadden niet opgegeven en met Elegast-eigen lust voor het avontuur en oplossingsgericht slimheid het kunstje geflikt.

Deze dag bracht een nieuwe uitdaging: ondanks dat we de pers, een krachtstroomaansluiting en een kabel hadden, bleek de kabel niet te passen. Als ondernemer leer je een hoop, en hier dus een lesje elektra: er zijn 32 en 16A aansluitingen, en die passen niet zomaar op elkaar!

We sprongen in de auto, maar reguliere bouwmarkten hebben dit niet, zo bleek. Online is zo’n adapter te bestellen. Daar hebben we nu niks aan. Professionele groothandels zijn dicht op zaterdag. Maar gelukkig is onze vaste elektriciën van het landgoed te bereiken en heeft een adapter voor ons.

Met een paar klikken sluiten we de pers aan en al snel zijn we aan de slag in onze kleine houten schuur. 6 kistjes staan klaar, zelf geoogst in een prachtige historische boomgaard. We gooien ze door de shredder (‘de appelvreter’) en de bakken met pulp leggen we in plakkaten op de pers: een houten plaat, dan een plakkaat pulp, vastgehouden in een stevig kaasdoek. Zoe bouwen we de pers laagje voor laagje op, draaien de arm zodat deze toren geperst kan worden op de piston, en bouwen een nieuwe toren op het andere deel van de arm. Deze pers is een ‘rack-and-cloth’ pers en heeft een hoge opbrengst sap per kg. Het sap dat uit de versgeperste appels komt is fascinerend rijk en zacht van smaak. Een prachtige balans van zoet, zuurtje, een beetje bitter, en aroma. Dit is de basis van ons product, en die moet goed zijn. Alle suikers vergisten tot alcohol, dus de smaak die onze cider heeft komt van het aroma, het zuur, het bitter, en de tannines.

 

We zijn één van de eerste professionele ciderbedrijven in Nederland, en bouwen mee aan een nieuwe categorie: cider van Nederlandse appels is kenmerkend en onderscheidend ten opzichte van cider uit andere landen. Dit komt doordat elk land zijn eigen appelrassen heeft.

De appels die we vandaag persen laten we spontaan vergisten. Vorig jaar hebben we twee spontane ciders gemaakt, wilde ciders. Ze waren onze interessantste. Dit jaar gaan we dat meer doen, zodat we de specifieke boomgaard waar de appels uit komen, vangen in een fles, waarbij zowel appels als gist (samen verantwoordelijk voor de smaak) aan de cider een pure expressie geven van de plek

De oogsttijd komt er weer aan!

Elegast organiseert weer enkele oogstdagen in mooie hoogstamboomgaarden, en we nodigen je graag uit om met ons mee te gaan.
Ben je al eens met ons mee geweest, of heb je nog nooit appels geplukt? Wij leren je op de ladder de boom in gaan en geven je de voldoening van het oogsten van kilo's appels van allerlei oud-hollandse soorten die je niet in de supermarkt vindt. We verzorgen een gezamenlijke lunch op elke oogstdag. Wil je met ons mee? Neem gerust ook nog vrienden mee. Schrijf je hiernaast in of stuur ons een mailtje (info@elegastdistillery.com) met je naam en telefoonnummer (zodat we je de weg kunnen wijzen op de dag zelf mocht dat nodig zijn) en waar je vandaan komt (ivm carpoolen) en we sturen je de adresgegevens van de locatie en maken er samen een mooie dag van!

Oogstdagen Elegast 2018:

14 september Werk aan de Groeneweg, 10:00 tot 16:30
15 september Werkhoven, 10:00 tot 16:30

22+23 september Dalem*, Oogstfeest met bbq, live muziek en kamperen in de boomgaard. Zaterdag 10:00 tot zondag 16:30.
6 oktober Amerongen, 10:00 tot 16:30
7 oktober Amelisweerd, Utrecht, 10:00 tot 16:30

Schrijf je hiernaast in!

* Aan alle oogstdagen kun je gratis deelnemen, voor het Oogstfeest vragen we een bijdrage van €25,- voor de band, bbq, overnachting en lunch/ontbijt. Wacht voor dit weekend niet te lang met inschrijven, de plaatsen zijn beperkt!

Vriendelijke groet & hopelijk tot gauw,

Elegast

Ciderij en natuurdistilleerderij

Na heel lang plannen, rekenen en regelen verbouwt Elegast deze zomer twee prachtige schuren tot een ciderij en natuurdistilleerderij. Op 12 mei, en de eerste twee weken van juni kunnen we nog enthousiaste klussers gebruiken. Wil je meehelpen in onze moestuin of bij het verbouwen? Schrijf je hiernaast in!

In het najaar gaan we weer op appeloogst. Dit jaar zijn we welkom in de oude hoogstamboomgaard in Amelisweerd, bij Rhijnauwen, en in twee mooie boomgaarden van Staatsbosbeheer: bij Amerongen en Werk aan de Groeneweg. 

Al onze dagen laten je lekker buiten zijn, we verzorgen lunch en een borrel. Wil je mee? Laat het ons weten!

Toch een goede oogst

De appeloogst in het najaar van 2017 was niet heel groot. In het voorjaar vorst, in het najaar storm. We hebben veel gebeld en mensen gesproken. En uiteindelijk hebben we toch nog heel veel appels kunnen oogsten en persen. We vergisten het sap door de winter heen, traag door de lage temperatuur. Dit geeft de beste smaak. En de beloning in het voorjaar na dat lange wachten..
Alle appels hebben we zelf geperst, en elke fles bottelen we zelf. Hiermee is Elegast een uniek bedrijf: we kennen de herkomst van het fruit, weten hoe het groeit, weten hoe de persing is, het sap proeft, hoe de cider zich door de maanden heen ontwikkelt. We gebruiken 100% Nederlandse appels, en zetten de herkomst op de fles. 

Cider for sale!

Vanaf juni is Elegast cider te koop op diverse plekken in Utrecht: Bierman & Bierman, de Bierverteller, de Buurderij en diverse markten in en rondom Utrecht: de Bio Markt Leidsche Rijn, Markt om de Hoek, Utrecht Made zomerfestival. Onze voorraad gaat er hard doorheen en de reacties zijn positief en aanmoedigend om volgend jaar meer cider te gaan maken! 
Dus dank voor je interesse, aanmoediging en consumptie..keep it going en help ons om veel meer hoogstamboomgaarden een duurzame toekomst te geven met onze heerlijke cider!

20597541_670631123130323_1688369557871068796_n20121485_660082194185216_3441540450704191766_o

Van sap tot cider

Van november t/m maart is het geperste sap in mandflessen gegist onder invloed van Saison-gist. Bij het openen in maart kwam een heerlijke cidergeur ons tegemoet. In twee dagen hebben we onze cider gebotteld in flesjes. Deze zijn vanaf mei te koop op verschillende adressen in en rondom Utrecht. Neem voor meer informatie contact met ons op!

17493220_604767759716660_5713994610547522536_o  17239788_597926540400782_3402345480387381258_o

 

Oogsten bij Rhijnauwen

img_2454

Zondag 25 september hebben we ongeveer 800 kilo appels geoogst uit de boomgaard van kasteel Rhijnauwen in Amelisweerd. Het weer was fantastisch, en met zes man hebben we lekker doorgebikkeld. Onze zelfgemaakte cider bij de lunch in de boomgaard was een welkome verfrissing.

We hebben de appels aan het einde van de dag in de kazemat van Lunet 2 gezet, waar de appels nog enkele weken rijpen om optimaal suikers aan te maken. 9 of 16 oktober, wanneer al het zetmeel in suiker is omgezet, vermalen we de appels in onze kas, persen het sap er uit, en laten het gisten met Saison-gist in onze grote gistflessen.

img_2473

 

Ga mee met Elegast

Heb je altijd al eens willen leren hoe je cider maakt? Laat je naam achter!